Vinurile
Chardonnay – sec 2019
Este unul dintre cele mai cunoscute soiuri albe, ce se regăsește pe toate continentele. În general el se vinifică după aceeași metodă, iar unii au început să-l și barrique-eze. Noi îl facem în felul nostru, folosind practica tradițională de o zi, fermentarea și formarea în butoaie de stejar și adaosul de suflet cu multă grijă. Prin atenția acordată, obținem un vin frumos, limpede și galant, cu miresme florale ce te duc spre mușețel, salvie și galbenele. Fructe, precum agrișe coapte, pere târzii, smochine uscate, sau chiar nuci, se fac și ele simțite.
Căutați un vin care să se potrivească cu orice ocazie? Lângă carne ușoară, fie pasăre sau iepure, lângă niște caș sau telemea proaspătă sau chiar sarmale în foi de viță cu păsat și hribi? Se asociază foarte bine și cu mâncăruri vegetariene sau vegane mai condimentate, armonizând ingredientele. Sec și puternic, îl recomandăm și la gătitul cărnii albe, în tocănițe sau la cuptor, cât și la prepararea ruladelor.
Chardonnay, deși este foarte comun, consumat cu predilecție în sezonul cald, are și ceva special. Puțini știu că este cel mai potrivit pentru vinul(alb) fiert alături de condimente ca, ghimbir, coajă de portocală, mentă sau roiniță, scorțisoară și semințe de mărar, anason sau cimbru.
După atâtea recomandări… Poftă bună!
Riesling – sec 2019
Acest Vin are în componență două varietăți de struguri din același soi, Riesling de Rin și Riesling italian. Poate pare foarte comun ca nume, dar în mod cert, nu și în gust! La fel ca majoritatea vinurilor noastre și acesta este fermentat și format în butoaie de stejar, iar apoi îmbuteliat în sticle, doar că, fiind cel mai vechi sortiment pe cale-l făurim, credem că el capătă mai mult „suflet”. După mine, este cel mai interesant vin alb din crama noastră, și datorită terroir-ului.
Când este tânăr, aromele de agrișe crude și de mere verzi, îl fac un vin excelent alături de carne albă de pasăre, iepure sau pește de apă dulce, ghivechi de legume sau ciulama de ciuperci. De asemenea, potrivit lângă brânzeturi moi cu mucegai, telemea proaspătă, tradiționalele sărățele cu cașcaval sau saleuri și măsline negre.
Doriți să păstrați vinul mai mult timp? Cred că, datorită tuturor „ingredientelor”, Riesling-ul nostru este foarte potrivit pentru învechire. Asfel, în timp, tonurile lui proaspete se transformă în unele somptuoase, foarte savuroase, cu note de miere și migdale, de nerecunoscut! Această experieță am retrăit-o de câteva ori și o recomand oricărui iubitor de vinuri.
Aldea Galbenă – Fetească Regală – sec 2019
Este un vin alb mai puțin obișnuit, făurit printr-o metodă tradițională în care, după zdrobire, strugurii sunt lăsați o zi pe coajă și apoi sunt presați într-un teasc manual. După fermentarea mustului, vinul a fost transvazat într-un butoi nou de Gorun(Quercus Petraea) și păstrat timp de opt luni. În timpul acestui proces, lemnul a conferit vinului, prin tanini, culoarea sa specială, ușor portocalie, ceea ce îl face să semene cu un vin învechit. De la această esență deosebită i se trage și caracterul foarte fructat și exotic, regăsind în el note de mango, ananas, portocale.
Parfumul său, amintește de iasomie și salcâm. Aciditatea tipică soiului Fetească, îl recomandă pentru zile însorite, la munte sau chiar pe plajă, alături de preparate cu fructe de mare sau pește răpitor, tocăniță de gălbiori cu mămăliguță sau mei, pui sau legume la grătar și chiar cu salate de fructe.
Asocierea aceasta nu-l exclude de la o ieșire iarna, într-o cabană bine încălzită după o tură pe pârtie.
Relaxare plăcută!
Aldea Galbenă – Amalgam – sec 2018
Acest vin, care poartă numele de „galben învechit”, arată și are un gust mai diferit decât vinurile albe obișnuite. OIV a adoptat o rezoluție, denumindu-l vin alb cu macerare.
Aproape totul este special la acest vin, așa că, dacă doriți să încercați ceva nou (sau mai bine spus vechi), citiți în continuare.
Aldea Galbena – Amalgam, este o simfonoie minunată între nouă soiuri de struguri, culeși și prelucrați împreună. Ei au fost ținuți la macerat pe boștină (coajă) o perioadă mai îndelungată decât în mod normal, ceea ce i-a conferit vinului nu numai o culoare galben-chihlimbar, ci și un gust neașteptat, tanic. Vinul nu a fost pritocit decât odată, ceea ce înseamnă că anumite microelemente au rămas în suspensie în el și fac din acesta un vin mai puțin limpede. Tratamentul special pe care l-au primit cele nouă feluri de struguri, a creat un vin puternic, corpolent cu un gust deosebit de profund și arome de corcodușe și stafide. Se poate asocia foarte bine cu pilaf de orez și hribi, zacuscă cu ghebe, bruschete cu unt de trufe, dar si cu pastramă, urdă și nuci sau slănină afumată, telemea și ceapă.
Ne place să descriem gustul ca fiind arhaic și astfel l-am denumit Aldea: în sensul a ceva vechi. Mulți apreciază diversitatea Amalgamului, iar noi îl considerăm un experiment reușit.
Trebuie să-l gustați pentru a înțelege la ce ne referim.
Noian – Merlot – sec 2018
Membru emblematic al familiei noastre, apreciat cu 90 de puncte pe platforma www.marinelaardelean.com.
De ce este așa special? Iată de ce: după patru săptămâni de macerare, am folosit doar ravacul, iar înainte de îmbuteliere, vinul s-a maturat într-un butoi nou de Gorun (Quercus Petraea) timp de șase luni. Această simbioză i-a conferit o aromă foarte deosebită.
La o degustare între noi în pivniță, prima senzație a fost ca o înălțare, un zbor. Apoi, parcă se inunda încet gura cu fructe, dintre cele mai albăstrui, mure, afine, prune uscate și la urmă porumbele, combinate cu ciocolată neagră și note fine de vanilie și banane.
Căutând printre cuvintele dacice, am dat peste Noian, sau el a dat peste noi. Se potrivea perfect: hău, puhoi, belșug, imens, abis. Ca și cum, cuvântul ar fi fost făurit pentru Vinul nostru!
Ăsta e Noian!
Dacă deja te plouă în gură, ia o pauză și sună!
Ortoman – Cabernet Sauvignon – sec 2018
Numele acestui Vin se referă la ceva admirabil, mândru, îmbelșugat, pentru că așa îl vedem pe acest Cabernet Sauvignon. El are o anumită eleganță și credem că aceia dintre voi, care beau Vin cu pasiune, vor aprecia frumusețea acestui.
Strugurii Cabernet Sauvignon au un nivel special de aciditate, ceea ce face ca acest vin să fie unul foarte bun pentru învechire.
După zece luni de formare, a mai stat un an întreg la maturat într-un butoi nou din lemn de gorun. Acesta a dat vinului savoarea sa specială, de asemenea, o minunată culoare rubiniu închis. În gust, Ortoman, încorporează cireșe negre, vișine coapte, mure de pădure și chiar coacăze negre la final.
Tonurile de tabac afumat, vanilie bourbon și alte delicatesuri se lasă descoperite la o masă distinsă, un eveniment aniversar sau o ceremonie.
Pururea – Fetească Neagră
Feteasca Neagră este unul dintre cele mai apreciate vinuri roșii ale noastre. Dar nu numai clienții noștri sunt atât de pasionați de această viță de vie. Este considerat cel mai vechi soi negru autohton, supraviețuind deselor schimbări de culturi și gusturi de-a lungul veacurilor, dar și filoxerei!
Ca o odă adusă acestei vițe extraordinare, noi am botezat vinul Pururea, după însemnătatea cuvântului, veșnic, mereu, continuu, dar și după culoarea roșu-purpuriu pe care o dezvoltă.
Strugurii, de o culoare foarte închisă, aproape neagră, au un gust complex, bogat și totodată greu de descris. Sunt ultimii pe care i-am cules din via noastră, după care au mai stat, după zdrobire, la macerat și fermentat două săptămâni. Pururea, este vinul ravac care s-a format timp de 10 luni în butoi de Stejar(Quercus Robur), iar apoi, alte 12 luni într-un butoi nou de Gorun(Quercus Petraea). Ultimul său stagiu face ca vinul să fie și mai special. În tot acest timp, comuniunea dintre vin și lemn, armonizează gustul natural sălbatic cu esențele nobile. Cele două extreme se contopesc, formând ceva Divin. O întreagă pădure cu fructele ei roșii, albastre și negre, notele de ciocolată amăruie, trufe negre, piele, culoarea roșie-violacee, fac din acest vin o experiență unică.
Admirație eternă acestei vițe dar și oamenilor care o respectă neîntrerupt de atâta timp.
Recomandat a se servi cu dragoste.